Kynutý borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
Vůně linoucí se z trouby, první nedokačkavé sousto a celá pusa od borůvek. Tenhle koláč jako od babičky si zamilujete. Je vláčný a poctivý a vrstva křupavé mandlové drobenky tvoří s borůvkami jedinečnou prázdninovou chuť.
Na 16 kousků budete potřebovat:
• 20 g droždí • 1 lžička písk. cukru • 150 ml mléka • 300 g hladké mouky • 2 žloutky • 100 g másla • špetka soli • citronová kůra • máslo na vymazání plechu • 1 vejce na potírání těsta
Na náplň: • 800 g borůvek • 100 g tekutého medu
Na drobenku: • 80 g hrubé mouky • 40 g krystalového cukru • 60 g másla • 20 g vanilkového cukru • 80 g jemně mletých mandlí
Postup:
1. Hrubou mouku smíchejte s krystalovým cukrem, ke směsi přidejte máslo, vanilkový cukr a mandle. Lžící vše promíchejte tak, aby se utvořila drobenka.
2. Droždí smíchejte se lžičkou cukru a s vlažným mlékem a s trochou mouky. Přikryjte utěrkou a nechte 10–15 minut v teple kynout. Mouku prosejte do mísy, vmíchejte kvásek, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli a kůru a vypracujte hladké těsto. Posypejte je moukou, přikryjte utěrkou a nechte cca 45 minut kynout.
3. Vykynuté těsto rozložte na plech vymazaný máslem, posypejte je borůvkami smíchanými s medem a zasypejte mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte při 170 °C
30–40 minut.
Příprava: 80 minut
Kousek: cca 400 kcal; 1670 kJ