Ať už vám maliny dozrávají na zahradě, nebo pro ně musíte do lesa, trhejte, trhejte, trhejte! Právě teď si na nich nejvíce pochutnáte.
Na 12 kousků potřebujeme:
Na korpus: 7 vajec, 140 g moučkového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 g mletých mandlí, sůl, tuk a hrubou mouku na vymazání formy
Na 1. krém: 3 plátky želatiny, 2 lžíce studené vody, 100 g malin, 250 g polotučného měkkého tvarohu, 80 g moučkového cukru
Na 2. krém: 2 plátky želatiny, 1 lžíci vody, 300 ml smetany ke šlehání (31 % tuku), 2 lžíce moučkového cukru
Na ozdobu: 2 plátky želatiny, 5 lžic vody, ½ lžíce pískového cukru, 200 g malin
Na krokant: 240 g pískového cukru, 40–50 ml vody, 80 g mandlových plátků
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky a vyšleháme je s 80 g cukru do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli. Do sněhu vešleháme zbylý cukr a sníh prošleháme se žloutkovou pěnou. Mouku prosejeme s kypřicím práškem, vmícháme mandle a směs spojíme s vaječnou hmotou. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Těsto nalijeme do formy, vršek uhladíme a pečeme v troubě při 175 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a pak korpus podélně rozkrojíme.
Na první krém rozstříháme želatinu na proužky, zalijeme je vodou a necháme bobtnat deset minut. Maliny propasírujeme skrz síto. Tvaroh vyšleháme s cukrem. Želatinu rozpustíme ve vodní lázni a vešleháme do propasírované malinové směsi, kterou vmícháme do tvarohové hmoty. Krémem potřeme spodní část korpusu, na něj přitlačíme druhý korpus a necháme chvíli v lednici ztuhnout.
Na druhý krém opět přestřihneme plátky želatiny, pokropíme je vodou, necháme nabobtnat a rozpustíme ve vodní lázni. Smetanu vyšleháme, vmícháme cukr, přilijeme želatinu, prošleháme a krémem potřeme boky a vršek dortu.
Želatinu zalijeme vodou, necháme nabobtnat a rozpustíme ve vodní lázni spolu s cukrem. V této směsi obalíme maliny a navršíme je na dort.
Cukr na krokant zalijeme vodou, promícháme a vaříme bez míchání na středním ohni. Do pekáčku rozložíme pečicí papír, přisypeme mandle, zalijeme karamelizovaným cukrem a necháme vychladnout a ztuhnout. Potom opatrně rozlámeme na kousky, kterými ozdobíme povrch dortu. Ihned podáváme.
Foto: Archiv Burdy (1)