Tato neobvyklá varianta chutney se hodí jako příloha k pečeným masům (zejména k jehněčímu), jako doplněk receptů indické kuchyně či samotná jako lahodně pikantní osvěžení.
Na 4 sklenice chutney potřebujeme: 2 kg čerstvého zralého kaki Persimon Bouquet, 3 lžíce oleje, 2 červené cibule, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 červenou kapii, 2 dl ananasového džusu, 1 dl vinného octa, 4 lžíce hnědého cukru, 1,5 lžíce garam masaly, špetku chilli, špetku soli, hrst opražených nasekaných makadamiových nebo jiných ořechů
Kaki oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozehřejeme tuk a necháme cibuli zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii a restujeme 2 minuty. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme ho odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu. Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy. Pokud nechceme chutney konzumovat hned, naplníme jím (ještě horkým) sklenice, které hned uzavřeme a do vychladnutí otočíme dnem vzhůru.
Více receptů s kaki a informací o tomto ovoci najdete na www.nejkaki.cz.
Foto: nejkaki.cz (2)