Těstoviny chutnají na všemožné způsoby – však je také variací na toto téma nespočet. Zkuste tentokrát tagliatelle (široké nudle) zkombinovat s ořechy!
Pro 4 osoby potřebujeme: 1 červenou cibuli, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 kuřecí řízky, 80 g vlašských ořechů, 50 g másla, 100 ml bílého vína, svazek hladkolisté petrželky, 300 g širokých nudlí (tagliatelle), 1 citron, 50 g parmazánu, čerstvě mletý pepř, sůl
Cibuli oloupeme, překrojíme na půl a nakrájíme na plátky. Omytý celer rovněž nakrájíme na plátky. Řízky pokrájíme na kousky velké asi 2 × 2 cm.
Na suché pánvi pražíme posekané ořechy, dokud nezačnou vonět. Sesypeme je na talíř a necháme stranou. Na téže pánvi rozehřejeme máslo a na něm osmahneme cibuli s celerem. Až zesklovatí, přidáme maso a osmažíme ze všech stran. Zalijeme vínem, osolíme a opepříme. Odvaříme všechny přípečky a poté podlijeme hrnkem vody (nebo vývaru z těstovin). Přidáme hrst nasekané petrželky a necháme omáčku na mírném ohni zredukovat na poloviční množství, asi 15 minut. Zatím v dostatečném množství osolené vroucí vody uvaříme těstoviny.
Omáčku dochutíme citronovou šťávou a vmícháme ořechy a uvařené těstoviny. Rozdělíme na talíře, posypeme zbylou petrželkou a nastrouhaným parmazánem a podáváme.
Foto: Archiv Burdy (1)