Penne s masovými kuličkami a rukolou a smetanové jahody jako sladká tečka
Těstoviny jsou v létě jedním z nejoblíbenějších jídel. Chutnají báječně za tepla i za studena, jsou uvařené během pár minut a dají se připravit na tisíce způsobů. Penne s masovými kuličkami, zeleninou a parmazánem vás příjemně zasytí a smetanové jahody pak zaženou chuť na sladké.
Báječnou večeři nebo dobrý oběd máte připravený za chvilku a uspokojíte všechny rodinné strávníky. Jak ty masové, tak i mlsné jazýčky.
Penne s rukolou ozdobené masovými kuličkami
Pro 4 osoby budete potřebovat:
• 400 g těstovin penne • sůl • pepř • 500 g vinné klobásy • cca 75 g strouhanky • 3 lžíce olivového oleje • 1 červená paprika • 200 g cherry rajčátek • 1 stroužek česneku • 100 g rukoly • 50 g nastrouhaného parmazánu
Postup:
1. Penne uvařte podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Klobásy vymačkejte ze střívka a z masa vytvarujte malé kuličky. Obalte je ve strouhance. V pánvi s nepřilnavým dnem rozpalte asi 2 lžíce oleje a kuličky v něm opečte dozlatova. Vyjměte je na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk.
2. Papriku omyjte, rozpulte, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na nudličky. Cherry rajčátka omyjte, osušte a rozpulte. Stroužek česneku oloupejte, nasekejte a spolu s paprikou a s rajčátky orestujte ve zbylém oleji.
3. Rukolu omyjte, osušte a nasekejte. Těstoviny sceďte a trochu vody zachyťte. Zlehka je promíchejte se zeleninou a s rukolou a podle potřeby podlijte trochou scezené vody. Penne podle chuti osolte a opepřete, rozdělte do talířů a podávejte s masovými kuličkami.
Příprava: 30 minut
Na osobu: cca 850 kcal; 3550 kJ
Smetanové jahody s balzamikovým krémem
Na 2 porce budete potřebovat:
200 g jahod, 150 g bílého jogurtu řeckého typu, 1 polévková lžíce vanilkového cukru, 1 polévková lžíce fíkového balzamikového krému, 4 polévkové lžíce bílého balzamikového krému s pomerančem a citronem (třeba od značky Kalamata), 150ml smetany na šlehání, špetku citronové kůry, moučkový cukr na posypání jahod
Postup:
1. Jahody rozpůlíme, posypeme práškovým cukrem, pokapeme balzamikovým krémem Kalamata s pomeranči a citronem a dáme na 30min do lednice. Do smetany na šlehání přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a ušleháme.
2. Do ušlehané smetany přidáme polévkovou lžíci fíkového balzamikového krému a ještě několik vteřin šleháme. Zvlášť ušleháme řecký jogurt a spojíme s ušlehanou smetanou. Jogurtovo-smetanový krém dáme na talíř a navrch poklademe vychlazené jahody, posypeme moučkovým cukrem a dozdobíme fíkovým balzamikovým krémem.