Dříve se lilku přezdívalo kaviár chudých. Dnes ale toto označení neplatí! Své nezastupitelné místo si v kuchyni získal díky nepočítaně způsobů, jak jej lze připravit. Zkuste ho dát na gril a vychutnejte si jeho houbovitou konzistenci, nebo si ho zapečte s tofu a bazalkou!
Pro 2 osoby budete potřebovat:
2 lilky, 3 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej podle potřeby, trocha soli, pepř podle chuti, 200 g tofu, pár snítek bazalky, 3 vejce
Postup:
1. Lilky vydlabeme pomocí nože a lžíce. Část vydlabané dužiny nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a pokrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Než začneme připravovat náplň, předpečeme vydlabané lilky v troubě vyhřáté na 180 °C.
2. Do hlubší pánve dáme rozehřát trochu oleje, přidáme cibuli a po chvíli česnek. Potom vmícháme dužinu z lilků a rajčata. Směs osolíme a opepříme a chvíli společně dusíme, aby dužina trochu změkla. Přidáme na kostky nakrájené tofu a nasekanou bazalku. Necháme prohřát, stáhneme z ohně a vmícháme rozklepnutá vejce.
3. Směs ihned přendáme do vydlabaných lilků a dáme zapéct do trouby. Pečeme přibližně 30 minut.