Svatomartinské husy sice mají být s knedlíkem a se zelím, ale proč byste to letos nevyzkoušeli trochu jinak – na tento způsob je husička přímo vynikající.
Pro 4 osoby potřebujeme: 4 porce pečené husy (každý o váze 270 g s kostí), kmín, sůl
Na šoulet: 400 g zeleného hrachu, 200 g ječných krup, 2 cibule, 100 g sádla, 5 stroužků česneku, 2–3 lžičky majoránky, mletý pepř, sůl
Hrách přebereme, propereme, zalijeme vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Přilijeme vodu, aby sahala 3–4 cm nad hrách, a vaříme jej na mírném ohni asi 30 minut doměkka. Mezitím přebereme a propereme kroupy. Dáme je do kastrolu a zalijeme studenou vodou, kterou osolíme. Vaříme je doměkka také asi 30 minut. Případnou vodu slijeme, luštěniny scedíme a propláchneme studenou vodou. Poté je necháme vychladnout.
Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a zpěníme na 2 lžících sádla. Odstavíme ji a promícháme s hrachem a kroupami. Směs ochutíme utřeným česnekem a majoránkou, osolíme a opepříme. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme sádlem. Dáme do ní šoulet, který přelijeme zbylým rozpuštěným sádlem. Na šoulet položíme porce husy. V troubě při 200 °C zapékáme 20–25 minut.
Foto: Archiv Burdy (1)