Rýžový týden 3: Zeleninová miska s placičkami
Kromě toho, že je rýže lehce stravitelná a dobře pročišťuje, se také výborně hodí jako součást jídelníčku při redukční dietě. Kombinace se zeleninou je ideální.
Pro 4 osoby potřebujeme: 2 lžičky másla, 200 g dlouhozrnné rýže, 500 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 2–3 lžíce hladké mouky, 2 rozšlehaná vejce, 500 g zeleniny (karotka, řapíkatý celer, salátová okurka, bílá ředkev…), špetku kari koření, mletý pepř, mletý koriandr, olej na smažení, sůl
Na omáčku: 300 g zakysané smetany, 100 g hustého bílého jogurtu, 2 lžičky citronové šťávy, 3 lžičky kari koření, mletý pepř, sůl
Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo a rýži na něm krátce (2–3 minuty) za stálého míchání orestujeme. Potom ji zalijeme vývarem, osolíme a na mírném ohni vaříme pod pokličkou zhruba 20 minut. Odstavíme a necháme ještě chvíli pod pokličkou, než ji přendáme do mísy a necháme zcela vychladnout.
Vmícháme koření, sýr, mouku a vejce. Směs osolíme. V pánvi rozehřejeme olej a lžící na něj klademe rýžové hrudky, které rozhrneme. Tyto placičky opékáme na středním ohni z obou stran pěkně dozlatova.
Očištěnou a oloupanou zeleninu nakrájíme na úhledné hranolky. V misce ruční metličkou prošleháme zakysanou smetanu s bílým jogurtem, citronovou šťávou, kari kořením, trochou soli a pepřem. Rýžové placičky servírujeme se zeleninou a omáčkou, ve které namáčíme zeleninu. Rýžové placičky můžeme vylepšit přidáním přibližně dvou lžic nasekaných pistáciových oříšků ještě před smažením přímo do základního těsta.
Foto: Archiv Burdy (1)