Rebarbora je nejen velmi zdravá, ale patří i k nejoblíbenějším ingrediencím při pečení letních koláčů. Její sladkokyselá chuť v kombinaci s vanilkovým cukrem je přímo božská, a pokud na ni ještě přidáte drobenku, tak se sladkým požitkem možná rozplynete blahem.
Na 16 kousků budete potřebovat:
• trocha strouhanky • 1 kg rebarbory • 250 g másla o pokojové teplotě • 225 g cukru • 1 balíček vanilkového
cukru • špetka soli • 4 vejce • 375 g polohrubé mouky • 1/2 prášku do pečiva • 6 lžic mléka
Postup:
1. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plech vymažte tukem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na kousky dlouhé přibližně 1 cm.
2. Máslo s oběma druhy cukru a se špetkou soli ušlehejte do pěny. Pak postupně vešlehejte celá vejce. Mouku prosejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem vmíchejte do vaječné pěny. Těsto dobře promíchejte a rozetřete na plech. Těsto posypejte rebarborou a pečte asi 35 minut. Hotový koláč nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním jej bohatě posypejte moučkovým cukrem.
Tip: Koláč můžete upéct i s vrstvou drobenky. Kalorická hodnota se sice o něco zvýší, ale požitek stojí za to.
Příprava: 45 minut
Kousek: cca 310 kcal; 1295 kJ