Sladký víkend: Tvarohový koláč s ostružinami a citronovým krémem
Bez vůně linoucí se z trouby si mnozí z nás nedokáží víkend ani představit. Kousek koláče je nám sladkou odměnou za odpracovaný týden a oblíbeným potěšením. Tento vynikající tvarohový koláč vám bude skvěle chutnat jako sobotní snídaně i jako dezert po nedělním obědě.
Na 16 kousků budete potřebovat:
Na těsto: • 150 g nízkotučného tvarohu (kostka v alobalu) • 100 g cukru • 50 ml mléka • 50 ml rostlinného oleje • 300 g hladké mouky • 1 balíček prášku do pečiva
Navrch: • 2 vejce • 100 g cukru • 750 g tvarohu • 1 lžíce solamylu • kůra a šťáva z 1/2 citronu • 800 g ostružin
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vyložte pečicím papírem. Nízkotučný tvaroh nechte okapat. Cukr smíchejte s olejem, tvarohem a mlékem, přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a vypracujte hladké těsto, které vložte na plech.
2. Na náplň ušlehejte vejce s cukrem do pěny, přidejte tvaroh, solamyl, nastrouhanou citronovou kůru a šťávu, dobře promíchejte. Směs pak rozetřete v rovnoměrné vrstvě na těsto. Nakonec ji posypejte omytými ostružinami.
3. Koláč pečte 35 až 40 minut, pak jej nechte vychladnout a nakrájejte na kousky.