Špagety s krevetami na rajčatech a na smetaně
Špagety máte uvařené bleskově a díky pár voňavým ingrediencím a bylinkám z nich hravě vykouzlíte rychlou večeři nebo lehký oběd. Krevety vás pak zanesou myšlenkami na italské pobřeží a nastolí tu správou letní atmosféru.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
• 400 g špaget • sůl • pepř • 2 rajčata • 1 cibule• 1 stroužek česneku• 300 g krevet• 1 lžíce másla• 100 g smetany• 100 zakysané smetany• hrst hladkolisté petržele nebo jiných bylin
Postup:
1. Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Omytá rajčata rozkrojte na čtvrtiny, odstraňte semínka a dužinu nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Krevety omyjte a osušte v utěrce.
2. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a cibuli s česnekem v něm orestujte dosklovita. Pak přidejte krevety a vše opékejte asi 2 minuty. Poté do pánve přisypejte rajčata a vše společně restujte další 2 minuty. Směs přelijte smetanou a nechte přejít varem. Vmíchejte zakysanou smetanu, prohřejte a pánev stáhněte z plotýnky. Podle chuti osolte a opepřete.
3. Petrželovou nať nebo jiné bylinky opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké proužky. Špagety slijte, rozdělte do talířů a na každou porci dejte krevetovou směs. Zlehka promíchejte, posypejte bylinkami a ihned podávejte.
Příprava: 25 minut
Na osobu: cca 540 kcal; 2260 kJ