Grilovat místo masa zeleninu je zdravější a často i chuťově originálnější. Navíc jde o lehčí pokrm, takže se pak v noci nebudete budit kvůli těžkému žaludku.
Pro 4 osoby potřebujeme:
3 malé podlouhlé lilky, 250 g sýra akawi nakrájeného na 5 mm silné plátky, 2 lžičky najemno nastrouhané bio citronové kůry, 150 ml olivového oleje, 1 lžíci světlého balzamikového octa, 1 lžíci citronové šťávy, 250 g míchaných salátových listů (červená řepa, rukola, polníček, frisée, špenát apod.), 1 lžičku drceného pepře, sůl
Omyté lilky nakrájíme podélně na tenké plátky. Každý posolíme a necháme 30 minut „vypotit“. Sýr omyjeme studenou vodou, důkladně osušíme a dáme do hlubokého talíře. Posypeme jej kůrou z citronu a pokapeme 50 ml oleje. Necháme odležet.
Lilek omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Z jedné strany plátky potřeme trochou oleje a touto stranou položíme na grilovací mřížku. Grilujeme nad mírně rozehřátým grilem asi 4 minuty z jedné strany. Pak lilky svrchu potřeme opět trochou oleje a otočíme. Grilujeme další tři minuty.
Sýr rozložíme na grilovací tácek a nad grilem jej tři minuty z obou stran opékáme. Zbylý olej prošleháme s octem a citronovou šťávou. Na talířky rozdělíme grilované plátky lilků, sýr, posypeme listy salátu, opepříme a pokapeme zálivkou. Podáváme s rozpečeným pečivem.
Foto: Archiv Burdy (1)