Švestky a mák. To je nerozlučná kombinace! Obě ingredience jsou velmi zdravé a společně tvoří dokonalou chuť. Upečte si švestkového šneka s mákem a nechejte jeho chuť příjemně spojit s marcipánem. Výsledek bude vynikající.
Na 12 kousků budete potřebovat:
• 375 g hladké mouky • 1 sáček sušeného droždí • 1 vejce • 1 žloutek • 100 g másla • sůl • 80 g cukru • 300 ml
mléka • 50 g marcipánu • 75 g mletého máku • 10 g maizeny • 750 g švestek • 4 lžíce meruňkové marmelády
Postup:
1. Do mísy nasypejte mouku, sušené droždí a špetku soli. Přidejte vejce, žloutek, 60 g cukru, rozpuštěné máslo a mléko a vypracujte těsto. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte vykynout. Marcipán nastrouhejte na hrubém struhadle a promíchejte se zbylým cukrem. Svařte 100 ml mléka se špetkou soli a s mákem, přidejte marcipán a maizenu rozmíchanou v trošce vody a nechte přejít varem.
2. Těsto prohněťte a na pomou- čeném vále rozválejte na plát 40 x 30 cm. Podélně je rozkrojte na 3 pásy. Na středy pásů nastříkejte náplň. Okraje potřete mlékem a pásy zaviňte do roliček. Formu vymažte tukem a roličky těsta do ní vložte ve tvaru spirály. Troubu předehřejte na 200 °C.
3. Těsto potřete zbylým mlékem a poklaďte rozpůlenými švestkami. Pečte asi 45 minut. Koláč potřete zahřátou marmeládou.
Příprava: 135 minut
Kousek: cca 360 kcal; 1505 kJ