Švestky originálně: Švestkový koláč s mandlovou náplní
Čas švestek svádí k opakování stále stejných receptů. Nic proti nim, ale jistě stojí za to vyzkoušet třeba švestkový koláč trochu jinak, než ho děláte běžně.
Na 12 porcí potřebujeme: 230 g vychlazeného, na kousky nasekaného másla, 100 g moučkového cukru, 350 g polohrubé mouky, 4 žloutky, lžičku nastrouhané kůry z biocitronu, špetku soli
Na náplň: 200 g mletých mandlí, 100 g jemného krupicového cukru, 150 g másla, 2 vejce, 1 kg švestek (omytých, vypeckovaných a přepůlených)
Na těsto smícháme nasekané máslo, cukr, špetku soli a mouku. Přidáme žloutky, citronovou kůru a rychle vypracujeme těsto. Pokud je příliš suché, přidáme trochu studené vody. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu (nebo i přes noc) odpočinout do chladničky.
Mandle s krupicovým cukrem a máslem utřeme a postupně zašleháme vejce.
Troubu předehřejeme na 190 ºC. Rozválíme těsto a vyložíme jím formu s vyšším okrajem. Navrch rozetřeme mandlovou náplň, na ni rozložíme švestky. Pečeme v troubě 40 minut dozlatova.
Náš tip: Skvělým doplňkem k moučníku je vanilková omáčka. Pokud nevíte, jak na ni, tak ji připravte jednoduše z pudinku. Postupujte podle receptu, jen místo obvyklých 500 ml mléka použijte na jeden sáček 750 ml mléka. Povařte do zhoustnutí a podávejte.
Foto: Archiv Burdy (1)