Kdo nemá rád těžké dezerty, pro toho jsou svěží košíčky ideální volbou.
Ingredience na těsto:
500 g hladké mouky na křehké pečivo250 g moučkového cukru
250 g vychlazené Hery máslová příchuť
2 vejce
kůra z 1 limety
Ingredience na krém:
450 g smetany ke šlehání 33%2 lžíce bramborového škrobu
100 g cukru krupice
6 žloutků
150 ml limetkové šťávy
kůra ze 3 limetek
Ingredience na dokončení:
6 bílků250 g cukru moučky
Postup:
1. Nejdříve si připravte a upečte korpusy z lineckého těsta. Doporučujeme připravit si je klidně den předem. Těsto musí nejdříve odpočívat v lednici a upečené korpusy musejí být úplně studené, než je začnete plnit krémem. Z vychlazených surovin vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby vám Hera příliš nezměkla. Vypracujte nelepivé těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu v lednici.
2. Vychlazené těsto rozdělte do formiček na tartaletky. Máte dvě možnosti. Buď utrhnout kousek těsta, vyválet z něj kuličku, tu vmáčknout do formičky a prsty rozprostřít po dně a po krajích. Nebo můžete vyválet plát těsta, vykrojit z něj kolečka, tak velká, aby po vložení do formičky pokryla dno i stěny. A potom pěkně prsty vytvarovat. Těsto by nemělo být moc silné, aby zbylo dost místa na krém. Ideální je použít silikonové nebo teflonové formičky, které nemusíte ani vymazávat máslem, ani vysypávat moukou. Pečte 12 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Nechte úplně vychladit.
3. Připravte si krém. Smetanu dejte do hrnce a metličkou do ní zašlehejte škrob a cukr. Dejte na plotnu a za stálého míchání nebo šlehání metličkou přiveďte k varu. Odstavte a všlehejte žloutky, limetkovou šťávu a kůru. Vraťte na chvíli na plotnu se střední teplotou a míchejte do zhoustnutí. Krém hned zatepla naplňte do připravených košíčků a nechejte v chladu ztuhnout. Ušlehejte pevný sníh z bílků a cukru. Ozdobte košíčky se ztuhlým krémem a nechejte chviličku zapéct v troubě pod grilem zapnutým na 190 °C. Pozor! Tartaletky hlídejte, aby sníh jen lehce zezlátnul a nepřipálil se.