Tip na nedělní oběd: Zapečená cuketová polévka a krůtí prsa v brokolicové krustě
Nevíte, co připravit k obědu? Přivítejte jaro a vyzkoušejte tyto dva skvělé a zdravé recepty z cukety a brokolice! Pochutná si celá rodina!
Uvařit k obědu něco zdravého, a přitom chutného, aby to ocenil i váš masožravý partner, je často dost složité. Buď je to moc zelené, mdlé, nebo to zkrátka jen divně chutná. Ať už vaříte sobě pro radost, nebo potřebujete nakrmit celou rodinu, vyzkoušejte tyto dva skvělé a zdravé recepty. Na zapečené cuketové polévce a krůtích prsou v brokolicové krustě si výborně pochutnáte!
Zapečená cuketová polévka
Co budeme potřebovat:
2 cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, trochu majoránky, 200 ml smetany, 1,5 l zeleninového vývaru, 4 plátky veky, 50 g eidamu, pepř, sůl
Postup:
1. Cuketu oloupeme a nastrouháme, cibuli a česnek nakrájíme najemno. Zeleninu orestujeme na másle. Zalijeme vývarem a povaříme.
2. Pak polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme, zjemníme smetanou a ochutíme majoránkou. nalijeme do zapékacích misek a na každou porci položíme plátek veky, který posypeme nastrouhaným sýrem. Při 200 °C krátce pečeme.
Krůtí prsa v brokolicové krustě
Co budeme potřebovat:
4 plátky krůtích prsou, sůl, pepř, 1 menší brokolice, 4 lžíce másla, 2 lžíce mandlových lupínků, 4 lžíce strouhanky, 200 ml smetany ke šlehání, 100 g eidamu, 1 žloutek
Postup:
1 Plátky masa osolíme, opepříme a opečeme na 2 lžících másla po obou stranách. Potom je přendáme do pekáčku a zalijeme smetanou.
2. Brokolici očistíme a nakrájíme na menší kousky. Krátce ji povaříme v osolené vodě a potom prudce zchladíme, aby si brokolice zachovala pěknou zelenou barvu. Necháme dobře okapat.
3. Sýr nastrouháme. zbylé máslo necháme rozpustit například v mikrovlnné troubě. Brokolici promícháme s máslem, strouhankou, sýrem a mandlovými lupínky.
4. Směs navrstvíme na připravené plátky masa a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 30 minut dozlatova. Maso přendáme na talíře a do zbytku horké omáčky vmícháme vaječný žloutek.
5. Takto upravené krůtí plátky podáváme s vařenými bramborami přelité omáčkou.
Recept nám poslala Alžběta Prchalová.