To je ale hustý 1: Dýňová polévka s hruškami
Polévky, v nichž „stojí lžíce“, zahřejí, zasytí a pohladí po duši – pro podzim přesně to pravé. Zkuste něco originálnějšího, než jsou tradiční gulášovky a dršťkovky!
Pro 4 osoby potřebujeme: 500 g dýně, 250 g máslových hrušek, 150 g pórku, 100 g másla, 10 g čerstvého tymiánu, 1 l zeleninového vývaru, pepř, sůl
Dýni a hrušky omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Obojí oloupeme, hrušky zbavíme jádřinců, dýni vydlabeme.
Pórek důkladně očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Dužinu z dýně a hrušky nakrájíme na kostičky a společně s pórkem orestujeme na másle dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme natrhaný tymián a vše společně vaříme asi 15 minut.
Polévku rozmixujeme a podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme ji ozdobit plátky mandlí a čerstvými bylinkami. Podáváme s pečivem.
Foto: Archiv Burdy (1)