Vrchol velikonočního hodování: Tradiční křupavá nádivka s bylinkami
Nádivka neboli hlavička patří k typickým svátečním velikonočním pokrmům. Základem je vždy suché pečivo, k němuž se přidávají maso, uzeniny, vejce a bylinky. Zelené bylinky jsou důležitou součástí, jídlo provoní a vylepší i jeho vzhled. Šéfkuchař Robert Nerad vám poradí, jak krok za krokem připravit klasickou křupavou nádivku, která symbolizuje jaro.
Pro 4 osoby:
400 g uzeného masa (krkovička, libový bůček bez kosti), 6 rohlíků nebo 1 bageta (z předešlého dne), 6 vajec, 200 ml mléka, 2 lžíce másla (+ na vymazání zapékací mísy), sůl, pepř, muškátový oříšek na špičku nože, hrst mladých kopřiv, hrst petrželové natě, hrst medvědího česneku (lze nahradit pažitkou) nebo 200 g mladého listového špenátu
Postup:
1. Maso důkladně omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, mírně osolíme a uvaříme doměkka. Vodu slijeme (nebo nemusíme – viz tip na další stránce), maso vyndáme a necháme vychladnout.
2. Rohlíky nebo bagetu nakrájíme na kostičky a vsypeme do větší mísy.
3. Vejce rozšleháme a zalijeme mlékem a rozpuštěným máslem. Osolíme, opepříme, ochutíme mletým muškátovým oříškem.
4. Směsí přelijeme pečivo a necháme chvíli stát. Mezitím nakrájíme uzené maso na menší kostičky.
5. Bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme. Pokud máme místo bylinek špenát, listy omyjeme, odkrájíme pevné stonky a listy osušíme. Pak je nasekáme.
6. K nasáklému pečivu vmícháme uzené maso, bylinky nebo špenát a vše zlehka promícháme. Podle chuti případně osolíme, opepříme a v rovnoměrné vrstvě rozprostřeme do zapékací mísy vymazané tukem. Pečeme dozlatova asi 40–45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C
příprava asi 3 hodiny, na osobu 880 kcal, 3680 kJ, 37 g bílkovin, 63 g tuků, 42 g sacharidů