Pokud jste minulý týden nestihly udělat masopustní koblihy, nebo vám chutnaly tak, že byste si je dala znovu, vyzkoušejte náš skvělý recept!
Povidlové koblížky zvládnete za chvilku a chutnat budou přímo nadpozemsky.
Na 33–40 kousků budete potřebovat:
35 g droždí, 250 ml vlažného mléka, 80 g moučkového cukru (plus trochu na závěrečné poprášení), 300 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 30 g másla, 30 g sádla, 3 lžíce rumu, 2 žloutky, 1 vejce, sůl, švestková povidla, olej na smažení, injekční stříkačku
Postup:
1. Droždí rozdrobíme v polovině mléka a zaprášíme cukrem a hladkou moukou. Necháme vzejít kvásek. Mezitím v hluboké zadělávací míse smícháme hrubou mouku, cukr a sůl.
2. Vyhloubíme důlek a vlijeme do něj vejce, rum a přepuštěné máslo se sádlem. Pak přidáme vzešlý kvásek a zpracováváme hladké těsto, postupně přiléváme druhou polovinu mléka. Těsto necháme vykynout.
3. Nakynulé těsto na pomoučněném vále lehce roztáhneme na 2,5 cm a za pomoci sklenky vykrájíme menší koblížky.
4. Připravíme si kvalitní hrnec a nalijeme do něj větší vrstvu oleje – koblížky musejí při smažení plavat (nesmějí se dotýkat dna). Koblížky smažíme raději pomaleji (při velké teplotě se na povrchu spálí a vevnitř je těsto syrové) v rozehřátém oleji dozlatova.
5. Švestková povidla necháme v mikrovlnné troubě lehce rozehřát, snáze je pak natáhneme do stříkačky (seženete ji v každé lékárně). Do upečených zchladlých koblih uděláme na boku ostrým předmětem dírku a vstříkneme povidla. Hotové koblížky poprášíme cukrem.
Foto: Depositphotos (1)