Červený, černý, bílý, žlutý – každopádně lahodný. Hrozínky se sice samy nenatrhají, ale až si z rybízu připravíte nějakou pochoutku, nebudete námahy litovat.
Na asi 8 kousků (forma o průměru 22 cm) potřebujeme:
Na korpus: 200 g hladké mouky (může být špaldová), 55 g vanilkového pudinkového prášku, 170 g tuku (Hera, Stella), 130 g zakysané smetany, špetku soli, tuk do formy
Na potření: 3 bílky, pár kapek citronové šťávy, 80 g moučkového cukru, 350 g červeného rybízu, moučkový cukr na poprášení koláče
Mouku prosejeme spolu s pudinkovým práškem a solí, přidáme nastrouhaný tuk, přilijeme smetanu a vypracujeme hladké těsto. Zabalené v potravinářské fólii ho necháme asi hodinu v chladu.
Potom těsto rozválíme na pečicím papíru na kulatou placku o průměru rozvírací formy. Dno a boky formy potřeme tukem. Placku i s papírem vložíme do formy a předpékáme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Mezitím vyšleháme bílky s citronovou šťávou do hustého pevného sněhu, do kterého postupně zašleháváme cukr. Nakonec vmícháme rybíz a směsí potřeme předpečený korpus. Dopékáme při 160 °C asi 20–25 minut. Vychladlý koláč poprášíme cukrem a nakrájíme na výseče.
Foto: Archiv Burdy (1)