Rybíz jako příloha k masovým pokrmům? Proč ne! Až ochutnáte, možná dáte vale brusinkám a zůstanete u bobulek, které jsou dostupnější.
Pro 8 osob potřebujeme: 500 g rybízu (červeného i černého), 300 g pískového cukru, 60 ml vody, 3–4 lžíce červeného vinného octa, 60 ml portského vína
Očištěný a dobře omytý rybíz dáme do kastrolu, posypeme pískovým cukrem, podlijeme vodou a za častého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté do kastrolu přilijeme ocet a portské víno a vaříme na mírném ohni asi 25 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne. Necháme ji vychladnout a podáváme k pečenému vepřovému masu, krůtě, zvěřině, restovaným játrům apod., a to buď studenou, nebo ji můžeme trochu přihřát.
Náš tip: Uvařenou horkou omáčku můžeme také naplnit do čistých zahřátých sklenek, uzavřít, nechat vychladnout a uložit do lednice. Takto vydrží nejméně jeden měsíc.
Foto: Archiv Burdy (1)