Vaříme s pomeranči 3: Kuřecí špalíčky na pomerančích
Tento recept lze použít jako sváteční lahůdku, na níž nikdo nepozná, že nedala mnoho práce a suroviny jste pořídili levně – ideální pro pohoštění návštěv.
Pro 4 osoby potřebujeme: 8 kousků kuřecích horních stehen s kůží, 4 plátky pomeranče, 80 ml pomerančové šťávy, 80 ml medu, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky utřeného česneku, 1 lžičku kurkumy, špetku mletého římského kmínu, mletý pepř, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl
Maso očistíme a omyjeme. Pomerančovou šťávu zahřejeme, promícháme s medem a za stálého míchání necháme přejít varem. Pak omáčku odstavíme z ohně, vešleháme do ní lžíci oleje, česnek, kurkumu, kmín, sůl a pepř. Kuřecí maso potřeme ze všech stran omáčkou, zakryjeme fólií a necháme v chladu marinovat asi dvě hodiny. Poté maso rozložíme na plech s nízkými okraji vyložený pečicím papírem, pokapeme zbylým olejem a pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut.
Během pečení maso potíráme výpekem. Po této době rozložíme navrch každého kousku masa půlkolečko pomeranče a dopékáme asi 15 minut. Podáváme zdobené pažitkou.
Foto: Archiv Burdy (1)