I když většina z nás nepatří k těm, které při pohledu na pasoucí se srnku napadne „škoda že nemám pušku“, na zvěřině si pochutnáme rádi.
Pro 4 osoby potřebujeme: 400 g zvěřiny, 2 bobkové listy, 1 velká cibule, 200 g vepřových jater, 2–4 lžíce portského vína, 1 vejce, 100 g uzené slaniny, 100 g sádla, 4 kuličky nového koření, provensálské koření, pepř dvou barev, sůl
Na pánvi podusíme maso společně s bobkovým listem, novým kořením a cibulí. Když změkne, necháme maso vychladnout, obereme je od kostí a odstraníme všechny kousky koření.
Maso s cibulí dáme do mixéru a mixujeme na hladkou směs, po lžičkách přidáváme vývar z masa. Jakmile směs dosáhne velmi jemné konzistence, přidáme nakrájená játra a opět mixujeme. Osolíme, opepříme, podle chuti přidáme portské víno, provensálské koření, vejce a slaninu pokrájenou na malé kousky. Důkladně promícháme.
Směs přendáme do zapékací mísy a asi hodinu zapékáme v troubě ve vodní lázni. Po upečení zalijeme přepuštěným sádlem. Sádlo dobře konzervuje a pomůže uchovat paštiku déle čerstvou, přesto ji skladujeme v lednici. Paštiku můžeme ještě ozdobit ořechy nebo brusinkami.
Foto: Archiv Burdy (1)