Volání divočiny 3: Bažantí prsa na rozmarýnu
Pokud náhodou nemáte po ruce bažanta, můžete si podle tohoto receptu připravit divokou či domácí kachnu, nebo i „obyčejné“ kuře. Pochutnáte si taky.
Pro 4 osoby potřebujeme: 600 g bažantích prsou, 2 lžíce oleje, snítku rozmarýnu, pepř, sůl
Na špecle: 170 g hrubé mouky, 2 vejce, 90 ml mléka, 100 g másla, špetku muškátového oříšku, sůl
Na omáčku: 1 cibuli, 1 lžíci oleje, 2 lžíce cukru, ½ lžíce octa, 200 ml kuřecího vývaru, ¾ lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce másla, snítku rozmarýnu, pepř, sůl
Bažantí prsa omyjeme a osušíme. Osolíme je, opepříme a opékáme na rozehřáté pánvi s olejem a rozmarýnem z obou stran na mírném ohni po 4 minutách.
Na špecle si připravíme mouku, přidáme k ní vejce, mléko, sůl a muškátový oříšek. Metlou vše promícháme a přes síto s velkými dírami kapeme těsto do vroucí osolené vody. Vaříme asi 4 minuty a poté špecle cedníkem vyjmeme a promícháme s rozpuštěným máslem.
Na omáčku velmi nadrobno nakrájíme rozmarýn. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Do hrnce nalijeme olej, přidáme rozmarýn a cibuli a na středním ohni restujeme 3 minuty. Přidáme cukr a mícháme do rozpuštění. Zastříkneme octem, který necháme vyvařit, a zalijeme vývarem. Přidáme škrob smíchaný se 2 lžícemi vody. Přivedeme k varu, vmícháme máslo, dosolíme a dopepříme.
Foto: Archiv Burdy (1)