Volání divočiny 4: Kančí na houbách s brusinkami
V našem miniseriálku zvěřinových receptů se vrátíme ke kančímu masu. Ale chcete-li, můžete stejným způsobem připravit i srnčí nebo jelení.
Pro 4 osoby potřebujeme: 800 g kančí plece, 230 ml oleje, ½ lžičky koření na zvěřinu, 3 lžíce sádla, 1 větší cibuli, 150 g čerstvých hub (nemáte-li z vlastního sběru, lze použít i žampiony), 500 g brambor, 30 g másla, brusinkový džem, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky celého bílého pepře, 2 hřebíčky, špetka kmínu, sůl
Zvěřinu omyjeme a naložíme do marinády připravené z 200 ml oleje a koření na zvěřinu. V uzavřené nádobě necháme nejméně 2 hodiny, nejlépe přes noc.
Na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibuli, poté ji vyjmeme a na sádle rychle z obou stran opečeme marinované maso. Vrátíme k němu cibuli, přidáme bobkový list, černý i bílý pepř, hřebíček, kmín, sůl, podlijeme vodou a dusíme. Asi po 2 hodinách přidáme omyté a nakrájené žampiony a společně doměkka dusíme ještě asi 1 hodinu.
Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a dáme asi na 15 minut vařit do osolené vody. Poté je slijeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřený zbytkem oleje. Poklademe je kousky másla, osolíme a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 25 minut. Podáváme s brusinkovým džemem.
Foto: Archiv Burdy (1)