Právě teď vrcholí sezona rebarbory, která je zvlášť mezi českými hospodyňkami nesmírně oblíbená. A není se čemu divit. Recept na vynikající dort pro vás připravila známá blogerka Ella – Bohyně kuchyně a věřte, že stojí za to!
Suroviny na těsto:
450 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 200 g vychlazeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 4 žloutky
Suroviny na krém:
750 g plnotučného tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), 2 vejce, 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru
Postup:
1. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a vychlazený rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Vypracujte pevné, nelepivé těsto a nechte ho minimálně hodinu odpočinout v lednici.
2. Těsto rozdělte na tři díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů a vyložte ji pečicím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte rostlinným tukem Hera a vysypejte polohrubou moukou.
3. Připravené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Těsto by mělo zakrýt dno i boky formy až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.
Rebarborové stonky oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky, dejte spolu s cukrem do hrnce a nechte povařit doměkka. Poté nechte vychladnout.
4. Všechny suroviny na krém včetně vychlazené rebarbory dejte do mísy robota a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky. Hotový krém (bez hrudek, vyšlehaný dohladka) vlijte do dortové formy na základ z těsta. Povrch uhlaďte. Formou několikrát bouchněte o pracovní desku, aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.
5. Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypejte povrch dortu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45 minut.