Recept: Bezlepková pizza s tuňákem a rajčaty
Bez lepku neznamená bez chuti. Naopak. Jestli o tom pochybujete, tahle pizza vás přesvědčí.
Ingredience:
1 velký květák
2 vejce
100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
2 čajové lžičky oregana
špetka himálajské soli
Ingredience na omáčku:
500 ml passaty
½ cibule
1 stroužek česneku
1 lžička provensálského koření
1 lžíce olivového oleje
dochucení: špetka himálajské soli, čerstvě namletý pepř
ČTĚTE TAKÉ: Křupavé bezlepkové sušenky
Ingredience na polevu:
dvě lžíce kaparů100 g čerstvého nebo mraženého tuňáka
2 rajčata
1 malá červená cibule
parmazán
čerstvá bazalka
olivový olej
Postup:
1. Nakrájejte květák na drobno nebo ho rozmixujte. Dejte ho do hrnce a zalijte vodou tak, aby byl ponořen. Vařte 10 minut. Umístěte na hrnec sítko. Vyklopte do hrnce květák a nechejte okapat a zchladnout, poté vymačkejte zbylou vodu.
2. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Osmažte cibuli a česnek, přidejte protlak a bylinky. Duste, dokud omáčka nebude dostatečně hustá. Dochuťte trochou soli a pepře.3. Dejte květák do mísy, přidejte vejce, parmazán, oregano a špetku soli a vše smíchejte. Forma na pečení pizzy (30 cm) by měla být pokapaná olejem. Vystřihněte kruh z papíru a dejte ho do formy. Vyklopte na něj květákovou hmotu a vyhlaďte ji. Pečte na 200 °C po dobu 25–30 minut. Pizzový základ pokryjte omáčkou, přidejte kapary, kolečka cibule a nakonec přidejte plátky rajčat a tuňáka. Pečte ještě 15 minut, před podáváním přidejte parmazán a lístky bazalky. Můžete přidat i pár kapek olivového oleje.
Další inspiraci na bezlepkové dobroty naleznete zde.