Recept: Cuketové závitky s gratinovanými bramborami
„Zkuste kombinovat velmi jemnou chuť, kterou má cuketa sama o sobě, s výraznějšími přísadami. Pokud cukety sami pěstujete, existují zajímavé recepty i na využití jejich květů, které se třeba plní, obalují v těstíčku a smaží,“ dává tipy na úpravu cuket Petr Patočka, šéfkuchař Restaurantu Hradčany v 5* hotelu Savoy na pražském Pohořelci, kde tuto specialitu můžete ochutnat.
Ingredience na základ:
100 g cukety300 g rajčat
80 g sušených rajčat
čerstvá bazalka
500 ml olivového oleje
200 g fety marinované v bylinkách (olivový olej, tymián, rozmarýn, bazalka, česnek chilli)
Bramborový koláček (gratinované brambory):
800 g brambor250 ml smetany
1 vejce
10 g česneku
sůl a pepř
40 g pecorina
Středomořská omáčka:
200 g loupaných sekaných rajčat
10 g česneku
20 g šalotky
2 g chilli
80 g oliv
80 g sušených rajčat
40 g kaparů
bazalka
50 ml olivového oleje
Postup:
1. Na mřížkové grilovací pánvi ogrilujte cuketu nakrájenou podélně na cca 2 mm silné plátky. Položte na ni plátek čerstvého rajčete, lehce osolte a opepřete. Dále přiložte marinovanou fetu, kousek sušeného rajčete, list bazalky a udělejte závitky. Cca po dobu 7 minut dopečte na pánvi.
2. Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, přidejte smetanu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promíchejte a dejte péct do trouby na 140 ⁰C na jednu hodinu. Průběžně brambory přitlačujte, aby smetana vždy vystoupila na povrch. Pak nechte vychladnout, vykrojte bramborové koláčky a dejte na pánev. Posypejte sýrem pecorino a zapečte.
3. Na olivovém oleji zpěňte šalotku, česnek a trochu chilli. Pak přidejte sekaná rajčata, olivy, sušená rajčata a kapary. Lehce osolte, opepřete, asi 10 minut povařte a na závěr přidejte čerstvou bazalku.