Králík patří do české kuchyně asi stejně neodmyslitelně jako vajíčka k Velikonocům. Pokud ale chcete vyměnit českou smetanovou klasiku za něco o trochu lehčího a modernějšího, zkuste ochutnat jeho verzi po italsku. V té nechybí červené víno, rozmarýn a olivový olej. U králíka navíc máte vždy jistotu jemného masa.
Králík patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Svoji oblibu si získal především díky jemnému, lehce stravitelnému masu, které je libové, málo tučné a obsahuje také poměrně nízké množství cholesterolu. Ačkoli se na něj málem začalo zapomínat, v posledních letech se stále častěji vrací do menu restaurací a v kombinaci s rozmarýnem se stane hitem i vaší kuchyně.
Ingredience:
králík naporcovaný na 6–8 ks500 ml červeného vína
kuřecí vývar podle potřeby (nebo hovězí, případně alespoň zeleninový)
60 ml červeného vinného octa
4–5 lžic cukru
1 lžíce dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
60 g hladké mouky
15 stroužků česneku
70–100 g másla
rozmarýn
bobkový list, nejlépe čerstvý
olivový olej
sůl, pepř
Postup:
1. Nejdříve rozehřejte troubu na 160 °C. V menší misce smíchejte červené víno, vinný ocet a cukr. Naporcovaného králíka osolte, opepřete a lehce poprašte moukou. V hlubší pánvi rozehřejte olej a připravené maso spolu se stroužky česneku a na středním plamenu restujte dohněda.
2. Připravte si litinový hrnec a králíka spolu s česnekem odstavte. Na pánev se šťávou z králíka přidejte rajčatový protlak a minutku restujte. Po částech přilévejte vinnou směs, vždy ale počkejte, než se vypaří alkohol. Přidejte vývar, promíchejte a nakonec šťávou zalejte odstaveného králíka.
3. Králík by měl být ponořený alespoň ze tří čtvrtin. Pak už stačí přidat bobkový list s rozmarýnem a maso asi hodinu nechat dusit v troubě. Hotového králíka snadno poznáte v momentě, kdy jde lehce od kosti. Maso vyndejte a nechte bokem přikryté pokličkou. Omáčku samotnou ještě na závěr zredukujte na vysokém plamenu, dochuťte a přidejte nakrájené máslo, které jí dodá lesk a tu pravou konzistenci. Králíka podávejte zdobeného bylinkami, skvěle se k němu hodí například polenta nebo noky.
Další skvělé recepty najdete na blog.kitchenaid.cz.