Kdyby byla soutěž o nejlepší cukroví na světě, tohle by byl její vítěz.
Ingredince na linecká kolečka (můžete nahradit piškoty):
300 g hladké mouky200 g Hery máslová příchuť
100 g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z 1 citronu
Ingredience na ořechovou směs:
100 g dětských piškotů
80 g namletých vlašských ořechů
100 g cukru moučka
100 g Hery máslová příchuť
1–2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
moučkový cukr na vysypání formiček
Ingredience na náplň:
100 g Hery máslová příchuť3 lžíce hustého vaječného likéru
moučkový cukr podle chuti
semínka z jednoho vanilkového lusku
Postup:
Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Ze všech vychlazených surovin vypracujte těsto, které nechte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské fólii.
Poté těsto vyválejte na pomoučněné ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6–10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta.
Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlky. Prodávají se různé druhy. Doporučujeme koupit formičku rozevírací.
Linecká kolečka musí vychladnout a vy si připravte směs na ořechové úly.
Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. Vsypejte kakao, měkkou Heru a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte hodně vychladit do lednice, na hodinu až dvě. Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
Připravte si také krémovou náplň. Heru vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem. Nakonec přidejte semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku. Pořádně rozmíchejte.
Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu dírku. Do té naplňte likérový krém, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně rozevřete formičku.
Takto pokračujte, až nebudete mít ani kolečka, ani ořechovou hmotu, ani máslový krém.
Uchovávejte v chladu.