Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky
Teprve až si uvaříte domácí džem z pokladů ze zahrádky nebo z toho, co jste koupila na trzích, a ochutnáte ho, můžete si říct, že tohle léto opravdu stálo za to.
Meruňkovo-nektarinkový džem se sektem
Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml
Ingredience:
600 g meruněk (očištěných a odpeckovaných)
600 g nektarinek (očištěných a odpeckovaných)
200 ml sektu
1 balení Želírovacího cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker
Příprava:
1. Na přípravu džemu meruňky a nektarinky ve velkém hrnci pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte sekt a želírovací cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.
2. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.
3. Případnou pěnu odeberte a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Vrstvený broskvovo-malinový džem
Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml
Ingredience na broskvový džem:
400 g broskví (oloupaných, odpeckovaných a nakrájených)100 ml 100% pomerančového džusu
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Ingredience na malinový džem:
500 g očištěných malin½ vanilkového lusku
½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
Příprava:
1. Na přípravu broskvového džemu vložte broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte džus a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu, naplňte sklenice do poloviny džemem a nechte asi 15 minut tuhnout.
2. Na přípravu malinového džemu vložte maliny do hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Přidejte dřeň z lusku a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Odeberte případnou pěnu a opatrně nalijte na broskvový džem. Sklenice uzavřete víčkem, ale neotáčejte!
Sametový džem z borůvek a rybízu
Vystačí na: asi 4 sklenice à 350 ml
Ingredience:
500 g propasírovaných borůvek (asi z 800 g čerstvých nebo zmrazených)500 g propasírovaného červeného rybízu (asi z 900 g čerstvého nebo zmrazeného)
1 balíček Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
1. Na přípravu sametového džemu vložte do hrnce propasírované borůvky, červený rybíz, želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.
2. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Rozkvetlé rebarborovo-bezové želé
Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml
Ingredience:
850 ml rebarborové šťávy (asi z 1,6 kg rebarbory)
5 květenství bezu
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
1 kg cukru
Příprava:
1. Na přípravu želé očistěte rebarboru a nakrájejte ji na malé kousky. Rozmixujte ponorným mixérem a šťávu přes cedník vylisujte. Květy bezu opláchněte a kvítky otrhejte.
2. Do velkého hrnce nalijte rebarborovou šťávu a přidejte Gelfix smíchaný se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru, přiveďte do varu a povařte ještě minimálně 5 minut.
3. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného želé. Pokud je po vychladnutí málo tuhé, vmíchejte ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.
4. Případnou pěnu odeberte, vmíchejte otrhané kvítky bezu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Jahodový džem se zázvorem
Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml
Ingredience:
1 kg očištěných jahod75 g nakrájeného kandovaného zázvoru
1 balení želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
1. Na přípravu džemu vložte jahody do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujte. Přidejte nakrájený zázvor a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.
2. Na talířek kápněte 1–2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmíchejte ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citronové.
3. Odeberte případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.
Džem z černého bezu s jablky
Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml
Ingredience:
500 g očištěného černého bezu
500 g jablek (oloupaných a nakrájených na kousky)
1 celá skořice
1 zarovnaná kávová lžička kyseliny citronové Dr.Oetker
1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
1. Na přípravu džemu vložte černý bez a jablka do většího hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujte. Přidejte skořici, kyselinu citronovou a želírovací cukr a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a důkladně povařte minimálně 5 minut.
2. Odeberte skořici a případnou pěnu a ihned plňte do připravených sklenic až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.