Ovesné vločky a jejich vliv na srdce
Vědci z Tufts University v Bostonu analyzovali data od více než 3 100 účastníků, aby prozkoumali, jak konzumace celých zrn, tedy ovesný vloček či hnědé rýže a na druhé straně rafinovaných zrn, která se nacházejí třeba v těstovinách a bílém pečivu, ovlivňuje pět známých rizikových faktorů pro srdeční onemocnění: obvod pasu, krevní tlak, krevní cukr, triglyceridy a cholesterol.
Jak si po padesátce kontrolovat váhu?
Vědci k analýze použili výživové dotazníky, které účastníci vyplňovali každé čtyři roky v letech 1991 až 2014. Sběr dat se soustředil na ženy ve věku 50 let. Data ukázala, že nižší příjem rafinovaných obilovin vedl k menšímu průměrnému nárůstu obvodu pasu a většímu poklesu hladin triglyceridů (počítaných v hladinách krevních tuků, jako je cholesterol) za každé čtyřleté období. „Naše výsledky naznačují, že konzumace celých zrn jako součásti zdravé stravy poskytuje zdravotní výhody, které nám nejen pomáhají s přibývajícím věkem zhubnout nebo si udržet váhu, ale mohou také časem lépe zvládat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Řízení těchto rizikových faktorů může pomoci chránit se před srdečními chorobami,“ uvedla autorka studie Nicola McKeown.