Skandinávská dieta není žádnou převratnou novinkou, byla popsána před 19 lety a její blahodárný efekt na lidské zdraví byl zkoumán hned v několika studiích. Jedna z nich ukázala, že striktní dodržování pravidel může přinést efekt ve snížení váhy velmi rychle. Její účastníci shodili během šesti týdnů až 4% své hmotnosti, a to i přesto, že jim nebyl snížen přísun kalorií. Má ale přinejmenším jeden háček - pokud neholdujete rybám a mořským plodům, nevyhovuje vám chuť kopru nebo nesnesete luštěniny, pak pro vás skandinávský styl stravování určitě nebude tou správnou volbou.
Severský jídelníček podporuje i Světová zdravotnická organizace
Stravovací návyky obyvatel Norska, Švédska, Finska či Dánska jsou jasně dané geografickým nastavením. Oproti běžnému jídelníčku Středoevropanů obsahuje méně cukru a tuku, vyznačuje se větším příjmem vlákniny, omega - 3 tuků a dalších prospěšných živin z mořských plodů a ryb. Neopomenutelným faktorem je samozřejmě také původ potravin, který vychází z bio zemědělství a lokálních organických produktů. Seveřané jen zřídka konzumují fastfood nebo průmyslově zpracované potraviny a zajímavostí je, že dávají přednost řepkovému oleji před olivovým, který má mnohem lepší poměr živin. Konzumují vejce a kvalitní nízkokalorické jogurty, mnoho jídel zakápnou citronem. Hutné smetanové omáčky, nebo ty na základě jíšky, nahrazují obyvatelé studeného severu lehkými, vystavěnými na olejovém základě, doplněné kořením a bylinkami, nejčastěji koprem. Právě kvůli pestrému jídelníčku a zdravým komponentům podporuje tento typ diety i Světová zdravotnická organizace.