10 probiotických potravin, které nakopnou vaši imunitu
S nástupem jara se mnozí z nás mohou cítit unavení a bez energie. Říkáme tomu jarní únava a tento stav je často důsledkem zimního období s nižším přísunem čerstvé zeleniny a ovoce, méně slunečního světla a menší fyzické aktivity. Probiotika, tedy "přátelské" bakterie, mohou pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, což je klíčové pro správné trávení, vstřebávání živin a silnou imunitu. Jak uvádí studie, zdravá střeva jsou základem celkového zdraví a pohody., a to zejména u žen po 50.
"S přibývajícím věkem dochází k přirozeným změnám v těle, včetně poklesu počtu prospěšných bakterií ve střevech. Zařazení probiotických potravin do jídelníčku může pomoci udržet střevní mikroflóru v rovnováze a podpořit tak celkové zdraví. Začít byste ale měli postupně. Pokud nejste zvyklí na fermentované potraviny, začněte s malými porcemi a postupně zvyšujte množství. Kombinujte různé zdroje. Různé potraviny obsahují různé kmeny probiotik. Kombinací například jogurtu, kysaného zelí a miso polévky získáte širší spektrum prospěšných bakterií. Vyhledávejte produkty s označením "živé kultury" nebo "aktivní probiotika". Dbejte tedy na kvalitu. A nepřestávejte. Pravidelná konzumace probiotických potravin je klíčová pro udržení rovnováhy střevní mikroflóry," radí pro Svět ženy nutriční poradkyně Jarmila Volná.