Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší probiotické potraviny, které posílí vaši imunitu. Odborníci je doporučují hlavně ženám po 50. Díky nim zvládnete přechod ze zimy do jara v klidu

Přechod ze zimy do jara nebývá příliš oblíbená část roku. Odpoledne je teplo, po ránu zima, šály střídají trička a imunita občas vážně netuší, co si s tím počít. Každoročně bojujeme se zvýšenou únavou, nachlazením a podrážděností všemožnými vitamínovými doplňky. Letos ale zkuste něco lepšího, a to probiotika. Nemusíte ale hned kupovat drahé pilulky z reklamy. Z vlastní zkušenosti totiž víme, že nejlepším zdrojem zdravých probiotických bakterií jsou pořádné potraviny. Toto je deset probiotických potravin, které vám pomůžou zvládnout jaro s úsměvem, lehkostí a hlavně zdravě.

Probiotika napomáhají imunitnímu systému v boji s nemocemi tím, že podporují zdraví střevního mikrobiomu a chrání ho před škodlivými bakteriemi, kvasinkami, houbami i viry. A právě probiotické potraviny mohou hrát klíčovou roli v podpoře zdraví střev a celkové vitality, což je obzvláště důležité pro ženy po 50.

10 probiotických potravin, které nakopnou vaši imunitu

S nástupem jara se mnozí z nás mohou cítit unavení a bez energie. Říkáme tomu jarní únava a tento stav je často důsledkem zimního období s nižším přísunem čerstvé zeleniny a ovoce, méně slunečního světla a menší fyzické aktivity. Probiotika, tedy "přátelské" bakterie, mohou pomoci obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, což je klíčové pro správné trávení, vstřebávání živin a silnou imunitu. Jak uvádí studie, zdravá střeva jsou základem celkového zdraví a pohody., a to zejména u žen po 50

"S přibývajícím věkem dochází k přirozeným změnám v těle, včetně poklesu počtu prospěšných bakterií ve střevech. Zařazení probiotických potravin do jídelníčku může pomoci udržet střevní mikroflóru v rovnováze a podpořit tak celkové zdraví. Začít byste ale měli postupně. Pokud nejste zvyklí na fermentované potraviny, začněte s malými porcemi a postupně zvyšujte množství.​ Kombinujte různé zdroje. Různé potraviny obsahují různé kmeny probiotik. Kombinací například jogurtu, kysaného zelí a miso polévky získáte širší spektrum prospěšných bakterií.​ Vyhledávejte produkty s označením "živé kultury" nebo "aktivní probiotika".​ Dbejte tedy na kvalitu. A nepřestávejte. Pravidelná konzumace probiotických potravin je klíčová pro udržení rovnováhy střevní mikroflóry," radí pro Svět ženy nutriční poradkyně Jarmila Volná.

1. Jogurt

„Dej si jogurt, je zdravý!“ tuhle větu jsme asi všichni slýchali v dětství pořád dokola. Jogurt je totiž skutečně plný prospěšných bakterií (hlavně Lactobacillus a Bifidobacterium), které vylaďují trávení a tím posilují imunitu. Ale pozor, sladký jogurt s ovocem žádný velký zázrak s vaším zdravím neudělá. Sáhněte raději po bílém bifido jogurtu nebo čistém řeckém jogurtu. Ten je krásně hustý, krémový a můžete si do něj hodit třeba hrst čerstvých borůvek.

Mohlo by se vám líbit

Dokonalá postava vévodkyně Meghan: její rada je jednoduchá a postačí vám jogurt

Za skvělou postavou vévodkyně Meghan stojí vyvážená strava a spousta sportu. Ale také tento jednoduchý jogurtový trik. Inspirujte se touto slavnou krásnou a dosáhněte stejných výsledků jako ona. Je to směšně jednoduché.
svetzeny.cz

2. Kefír

Když už vás jogurt omrzí a chcete jít ještě o level výš, sáhněte po kefíru. Jeho lehce nakyslá chuť sice ne úplně každému chutná, ale když si ho přidáte třeba do smoothies nebo müsli, rázem se stanete jeho fanoušky i vy. Kefír má totiž několikanásobně více probiotických bakterií než jogurt a dodá vám energii jako máloco jiného. "Kefír se řadí ke kysaným mléčným produktům s antibakteriálními účinky a schopností posilovat kosterní systém. Některé druhy mohou obsahovat až 20 různých probiotických kmenů. Pitím kefíru upravíte střevní mikroflóru a do těla dostanete i potřebný vitamin B12 a K2, vápník, hořčík a esenciální aminokyseliny,” píše foodblogerka Šárka Jirchářová na webu Bezhladovění.cz.

3. Sýry

I sýry jako čedar, gouda nebo parmezán obsahují probiotika. Jistě, není jich tolik jako v kefíru, ale i tak je dobré vědět, že kousek kvalitního sýra k večeři může udělat vašim střevům dobře. Navíc sýry dodají tělu vápník a bílkoviny.

Mohlo by se vám líbit

Udržujte se ve zdraví i po 50 s těmito 6 probiotickými potravinami. Zlepší vám zažívání a mnoho dalšího

Pro ženy nad 50 let se probiotika stávají neocenitelným pomocníkem. Tato „dobrá“ střevní mikroflóra podporuje trávení, posiluje imunitu a pomáhá udržovat hormonální rovnováhu. Podívejme se na nejlepší potraviny bohaté na probiotika a na jejich vliv na zdraví žen po padesátce, kdy se mohou u většiny z nás objevit nečekané zdravotní potíže související s hormonálními změnami v menopauze.
svetzeny.cz

4. Jablečný ocet

Jablečný ocet možná řadíte mezi další podivné trendy naší doby. Jenže jeho nefiltrovaná, nepasterizovaná varianta je plná dobrých bakterií, které prospívají střevům. Stačí jedna lžíce do sklenice vody denně a můžete se rozloučit s pálením žáhy nebo nafouklým břichem. Jen ho nikdy nepijte neředěný.

5. Kimči

Pokud už jste někdy ochutnali kimči, možná vám vyhrkly slzy do očí. Ale po čase zjistíte, že není jen ostré a kyselé, ale je i zvláštní a tak trochu návykové. Tahle korejská verze kvašeného zelí je ale jedna z nejlepších věcí, které můžete dát svému tělu. Obsahuje nejen probiotika, ale také spoustu vitaminů a antioxidantů. A navíc perfektně zpestří každé nudné jídlo. Pokud ještě kimči nekonzumujete pravidelně, začněte malými dávkami. “Dejte si ho jako přílohu k jakémukoliv hlavnímu jídlu. Je to také skvělý pomocník pro náročná rána, třeba k míchaným vajíčkům nebo jiným slaným snídaním. Každopádně ho jezte vždy v syrovém stavu, abyste nezničili vitamíny a probiotika,” psychosomatická léčba MUDr. Aneta Málková na webu lecbapsychosomatikou.cz.

Mohlo by se vám líbit

Vitamín K2 oceníme zejména po pětačtyřicítce. Nejen fermentované výrobky podpoří zdraví mozku a srdce

Vitamín K2, často přehlížený člen rodiny vitamínů, hraje klíčovou roli ve zdraví seniorů. Tento vitamín, který je nezbytný pro správnou funkci mnoha tělesných systémů, může významně podpořit zdraví kostí, mozku a srdce. Proč je vitamín K2 tak důležitý a v jakých potravinách ho najdete?
svetzeny.cz

6. Kombucha

Kombucha vypadá trochu divně. Je to bublinkatý, lehce nakyslý nápoj, který chutná jako limonáda, ale je bohatá na probiotika a antioxidanty. “Pomáhá vstřebávat výživné látky a zlepšuje funkci střev. Díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů udržuje střevní flóru a podporuje přirozenou obrannou schopnost organismu. Odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy a nikotin. Je oblíbeným prostředkem ke snížení tělesné hmotnosti. K tomuto účelu je doporučeno pít ji vždy před jídlem, čímž současně snížíme množství potravy potřebné k nasycení,” uvádí web celostnímedicína.cz.

Mohlo by se vám líbit

Zázrak, který zpomaluje stárnutí: 7 důvodů, proč byste měli pít tento zázračný nápoj každý den

V dnešní době, kdy se snažíme zpomalit čas a udržet si mládí co nejdéle, hledáme všemožné způsoby, jak podpořit své zdraví. A právě z toho důvodu se stává matcha čaj – zelený prášek z Japonska - stále populárnější nejen mezi nadšenci zdravého životního stylu, ale i mezi těmi, kteří chtějí vypadat a cítit se mladší. Matcha totiž není jen obyčejný čaj, je to superpotravina, která v sobě skrývá celou řadu zdravotních benefitů.
svetzeny.cz

7. Tempeh

Tempeh, fermentovaný sójový produkt podobný tofu má lehce oříškovou chuť, skvěle se marinuje a griluje. A i ten je plný probiotických kultur a navíc i rostlinných proteinů. Ideální varianta pro vegetariány a vegany, kteří chtějí posílit imunitu. “Tempeh obsahuje některé vitaminy skupiny B, které nám dodávají energii, podporují nervový systém a zlepšují vstřebávání vápníku. Obsahuje i hořčík, fosfor a zinek potřebný k lepšímu hojení ran. Tempeh je bohatý na probiotické bakterie i prebiotika, kterými se prospěšné kultury živí,” uvádí BBC Good Food.

8. Miso

Miso polévka patří k nejúčinnějším jídlům, když cítíte, že vaše tělo potřebuje vzpruhu. Miso pasta se vyrábí fermentací sójových bobů a je plná zdravých probiotik, minerálů a vitaminů skupiny B. Navíc příjemně zahřeje, když venku ještě vládne ranní chlad. Miso přidávejte až ke konci vaření do teplé, nikoliv horké polévky, abyste zachovali všechny cenné látky.

Mohlo by se vám líbit

Léčíte se antibiotiky? Doplňte také probiotika

Pokud při užívání antibiotik bojujete s jejich nepříjemnými vedlejšími účinky, čtěte dál! Poradíme vám, jak se zachovat při léčbě antibiotiky.
svetzeny.cz

9. Natto

Japonské natto asi není potravina, do které se zamilujete hned napoprvé. Je lepkavé, má velmi výraznou vůni a zvláštní chuť, ale věřte mi, stojí za pokus. Obsahuje silná probiotika a vysoké množství vitaminu K2, který pomáhá vstřebávání vápníku. Japonci tvrdí, že natto je tajemstvím jejich dlouhověkosti. Kdo ví, možná na tom něco bude.

10. Kysané zelí

Tuhle klasiku netřeba představovat. Naše babičky věděly své, když ho dávaly k masu nebo do polévky. Obsahuje vitamín C, K a hlavně hromadu probiotických bakterií. “Stejně jako nakládané okurky je kysané zelí bohatým zdrojem živých kultur a enzymů podporujících trávení. Díky vysokému obsahu vitaminu C navíc podporuje obranyschopnost organismu vůči nachlazení,” popisuje foodblogerka Šárka Jirchářová. Jediná rada je, kupujte to nepasterizované, jen tak si totiž uchová všechny zdravé živiny.

Kdy je nejlepší čas na večeři? Podle nutričních expertů rozhoduje jedna důležitá věc, aby si tělo odpočinulo

10 probiotických potravin, které nakopnou vaši imunitu. Zvládněte přechod ze zimy do jara hravě a lehce.
Zdroj článku
Doporučená videa z partnerského webu z Lifee.cz:
×
  • 599 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPALTNÉ ELLE DECORATION + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPALTNÉ ELLE DECORATION + VŮNĚ S.OLIVER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit